Bij ZEKUR houden we de premie voor de zorgverzekering zo laag mogelijk. Je hebt niet alle kosten in de hand, maar wij geven je een paar tips om mogelijk te besparen op je eigen risico, verzekeringspremie en andere zorgkosten.
Bij ZEKUR houden we de premie voor de zorgverzekering zo laag mogelijk. Je hebt niet alle kosten in de hand, maar wij geven je een paar tips om mogelijk te besparen op je eigen risico, verzekeringspremie en andere zorgkosten.
Bij ZEKUR houden we de premie voor de zorgverzekering zo laag mogelijk. Ondanks dat is de zorgpremie een behoorlijk bedrag. En er kunnen bijkomende kosten zijn zoals een eigen risico of soms een eigen bijdrage. Je hebt niet alle kosten in de hand. Maar er zijn wel enkele tips om misschien te besparen op je eigen risico, verzekeringspremie of andere zorgkosten die je hebt gemaakt.
Laat als het kan je huisarts een behandeling uitvoeren
Soms kan een huisarts dezelfde behandeling uitvoeren als een specialist in het ziekenhuis. Voor een behandeling door een huisarts betaal je geen eigen risico, terwijl je dat wel betaalt als je naar het ziekenhuis gaat. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een spiraaltje. Bij je huisarts betaal je alleen voor het spiraaltje zelf, terwijl je bij de gynaecoloog je eigen risico betaalt voor de behandeling.
De huisarts kan ook een kleine chirurgische ingreep doen, zoals het weghalen van een moedervlek of het hechten van een kleine wond. Bovendien scheelt een behandeling bij de huisarts vaak wachttijd. Vraag dus altijd of je huisarts iets voor je kan betekenen bij een behandeling. Naast de huisarts zijn er nog meer uitzonderingen op het eigen risico.
Maak gebruik van het voorkeursgeneesmiddel
ZEKUR heeft een voorkeursbeleid voor medicijnen. Voor deze medicijnen betaal je geen eigen risico, waardoor je bespaart op de kosten. Je betaalt wel een eigen risico voor de kosten die de apotheek maakt voor de dienstverlening. Deze kosten worden terhandstellingskosten genoemd.
Vraag een grotere hoeveelheid van je vaste medicijn aan
Als je weet dat je een bepaald medicijn voor langere tijd moet gebruiken, vraag dan bij je huisarts een recept voor een grotere hoeveelheid in 1 keer aan. Dus niet voor bijvoorbeeld 1 maand, maar voor 3 maanden of een half jaar. Natuurlijk alleen als de medicatie dit toelaat. Elke keer dat de apotheek de medicijnen verstrekt, betaal je namelijk zelf de terhandstellingskosten. Als je een grotere hoeveelheid medicijnen afneemt, hoef je minder vaak medicijnen te halen en betaal je dus minder terhandstellingskosten.
Ga naar een gecontracteerde zorgverlener
Als je de combinatiepolis Gewoon ZEKUR Plus hebt en je nog een eigen risico moet betalen, kan het lonen om naar een gecontracteerde zorgverlener te gaan. Met deze zorgverleners hebben wij afspraken gemaakt, waardoor de rekening lager uit kan vallen dan wanneer je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener zou gaan. Zo bespaar je op de kosten van je eigen risico.
Als je vooraf wilt weten wat de kosten van een behandeling door een medisch specialist zijn, dan kun je een offerte opvragen. Hierin staat welke behandelingen kunnen worden uitgevoerd en hoeveel deze kosten. Als je nog een eigen risico moet betalen weet je zo vooraf waar je aan toe bent en waar je het goedkoopste geholpen kunt worden.
Overweeg een aanvullende zorgverzekering
Een aanvullende verzekering is voor medische kosten die niet of voor een deel vergoed worden uit de basisverzekering. Soms wordt een aanvullende zorgverzekering afgesloten, terwijl de kosten van de aanvullende verzekering hoger zijn dan de zorgkosten die je maakt. Probeer daarom vooraf een inschatting te maken of een aanvullende zorgverzekering de moeite waard is. Lees hier hoe je een keuze kunt maken.
Verhoog je eigen risico
Het verplicht eigen risico is door de overheid vastgesteld op € 385,- per jaar. Als je denkt dat je geen zorgkosten gaat maken, dan kun je kiezen voor een hoger eigen risico. Je krijgt dan korting op je zorgpremie. Je moet er dan wel rekening mee houden dat er een kans is dat je dit bedrag gedeeltelijk of helemaal in 1 keer moet kunnen betalen als je toch zorgkosten maakt.
Zorgtoeslag
Zorgtoeslag is een bijdrage in de kosten van je basisverzekering die door de Belastingdienst wordt uitgekeerd. Je moet je zorgtoeslag zelf aanvragen en niet iedereen heeft er recht op. Soms kun je ook zorgkosten aftrekken van de belasting. Bijvoorbeeld kosten voor medicijnen, hulpmiddelen of kosten die je voor anderen maakt. Je leest hier meer over op de website van de Belastingdienst.
Haal medicijnen bij de drogist
Medicijnen zonder recept zijn bij een drogist of supermarkt vaak goedkoper. Medicijnen als paracetamol, ibuprofen en zelfs antihistamine kun je tegenwoordig in veel winkels krijgen. Het kan voorkomen dat ze duurder zijn, maar bij de drogist of supermarkt betaal je geen terhandstellingskosten. Daardoor bespaar je toch op de kosten voor je medicijnen.
Bij twijfel: declareren bij ZEKUR
Als je een rekening van zorgkosten hebt gekregen en niet zeker weet of je deze vergoed krijgt, kun je deze altijd declareren in Mijn ZEKUR Zorg. Je hoort dan vanzelf of je ingediende rekening vergoed wordt. Je hoeft hiervoor niet eerst contact op te nemen.