Met grauwe dagen en weinig zonlicht ligt een winterdip op de loer. Veel mensen hebben in de wintermaanden last van vermoeidheid en somberheid. Het weer kun je niet veranderen, maar hoe je ermee omgaat wel. Lees daarom snel onze tips tegen een winterdip.
Een winterdip hangt waarschijnlijk samen met de verandering van de hoeveelheid licht. In de herfst- en wintermaanden is het laat licht, vroeg donker en de kracht van het licht is een stuk minder sterk. Dit heeft invloed op je dag- en nachtritme en je humeur.
Klachten winterdip
Mensen die een winterdip hebben, ervaren vaak de volgende klachten:
- vermoeidheid: slecht slapen of juist te veel slapen
- minder of geen behoefte aan sociale contacten
- ander eetpatroon: je eten smaakt niet meer of je wilt juist veel eten
- moeite met concentreren en beslissingen nemen
- somberheid
Winterdip of winterdepressie?
Een winterdip is niet hetzelfde als een winterdepressie. Een winterdepressie is heftiger dan een winterdip. Er wordt van een winterdepressie gesproken als je minimaal 2 jaar achter elkaar in het najaar of in de winter last hebt van klachten. Je hebt dan ook ten minste 2 weken bijna dagelijks last van minimaal 5 tekenen van een depressie.
Denk je een winterdepressie te hebben of heb je veel last van je klachten? Neem dan contact op met je huisarts.
Tips tegen een winterdip
Klachten als vermoeidheid en somberheid zijn natuurlijk nooit leuk. Gelukkig kun je met wat simpele tips de wintermaanden wat dragelijker maken. Door goed voor je lichaam en geest te zorgen heb je waarschijnlijk minder last van een winterdip.
- Eet en drink gezond: het klinkt logisch, maar juist in de donkere wintermaanden kies je sneller voor makkelijke, vaak ongezondere maaltijden. Eet dagelijks genoeg fruit en groenten, maar vergeet ook je eiwitten niet. Deze zitten in vlees-, vis- en zuivelproducten, maar ook in peulvruchten, noten en graanproducten. Probeer producten met veel suiker zoveel mogelijk te laten staan. Drink genoeg water, thee of niet-suikerhoudende dranken. Let op met koffie, alcohol en frisdrank. Kijk voor meer adviezen op Voedingscentrum.nl.
- Zorg voor voldoende beweging. Door te bewegen maakt je lichaam endorfine aan, een gelukshormoon. Daarnaast zorg je voor een goede doorbloeding en verklein je de kans op diverse ziektes. Lees ook eens onze tips voor bewegen tijdens je werkdag.
- Ga naar buiten, ook als het koud of grauw is. De buitenlucht en het licht zijn goed voor je gezondheid en geven je bovendien nieuwe energie. Schijnt de zon? Dan neem je ook nog eens wat vitamine D op.
- Veel mensen hebben in de winter een tekort aan vitamine D. Deze vitamine is belangrijk voor je immuunsysteem en de opbouw van spieren en botten. In de zomer zet je lichaam zonlicht om in voldoende vitamine D. In de winter kunnen we extra op onze voeding letten. Vette vis, zoals makreel, haring en zalm, bevat veel vitamine D. Vlees, eieren en margarine ook, maar wel veel minder dan vis. Eventueel kun je vitamine D ook slikken als vitaminetablet.
- Zorg voor voldoende licht. Gooi de gordijnen open en doe de lampen aan in huis. Sommige mensen maken in de wintermaanden meer melatonine aan, een hormoon waardoor je slaperig blijft. (Zon)licht helpt om je fitter te voelen. Bij veel klachten kun je een daglichtlamp of lichttherapie overwegen.
- Hou een vast ritme aan. De kou en het donker maken het verleidelijk om de hele dag in bed te blijven liggen, maar dat is niet goed voor je mentale gezondheid. Probeer elke dag rond hetzelfde tijdstip op te staan en naar bed te gaan. En hou vaste eetmomenten aan.
- Plan leuke dingen. Wat is nou beter tegen sombere gedachten dan leuke activiteiten ondernemen? Plan een etentje met vrienden, ga naar de bioscoop of maak een mooie wandeling. Door bezig te blijven geef je je hoofd ook nog eens minder tijd om te blijven hangen in negatieve gedachten.
- Zit je hoofd toch vol met (sombere) gedachten? Probeer dan een meditatie- of mindfulnessoefeningen. Er zijn veel apps die je kunnen helpen om te ontspannen en je hoofd leeg te maken.
- Wees een beetje lief voor jezelf. Het is helemaal niet erg als je soms geen zin hebt om iets te ondernemen of sombere gedachten hebt. Doe dan iets simpels wat je blij maakt. Lees je lievelingsboek, kook wat lekkers of kijk een mooie film. Ook de kleine momenten zijn de moeite waard.
Therapieland
Slaap je slecht of pieker je veel? Probeer dan eens de online zelfhulpprogramma’s van Therapieland. Met deze programma’s werk je waar en wanneer je wilt aan je mentale gezondheid. Heb je Extra ZEKUR Zorg? Dan wordt een deel van de programma’s vergoed uit het Persoonlijk Gezondheidsbudget. Met alleen een ZEKUR Basiszorgverzekering ontvang je een flinke korting op de normale prijzen.
Zoek professionele hulp als je er zelf niet uitkomt. Je huisarts kan je eventueel doorverwijzen naar een medisch specialist of coach.
Bronnen: Artsenzorg.nl; Thuisarts.nl; Psyned.nl; Mentaalvitaal.nl