Zorg8 mei 2024

Zonnebrandcrème: feiten en fabels

Nu de zonkracht weer sterker wordt, is het belangrijk om je lichaam goed te beschermen tegen de zon. Maar over zonnebrandcrème bestaan de laatste tijd veel misverstanden. Waar moet je op letten als je zonnebrandcrème koopt en gebruikt? Dat vroegen we aan Sven van Egmond, dermatoloog in opleiding in het Erasmus MC en medeoprichter van De Huidkanker Stichting. Hij gaat in op de feiten en fabels rondom zonnebrandcrème.

Voor een goede bescherming gebruik je zonnebrandcrème met minimaal SPF 30

Feit. Voor een goede bescherming van je huid koop je zonnebrandcrème met minimaal SPF 30. Dit beschermt tegen 97% van de uv-B-straling, die zonneschade en huidkanker kan veroorzaken.

Een A-merk zonnebrandcrème beschermt beter dan een huismerkproduct

Fabel. Er zijn namelijk internationale regels. Een goedkopere zonnebrandcrème met SPF 30 biedt net zoveel bescherming als een duurdere zonnebrandcrème met SPF 30. Er kan wel verschil zitten in de smeerbaarheid of geur van de producten.

Zonnebrandcrème en zonnebrandspray werken even goed

Feit. Een zonnebrandcrème en -spray werken even goed. In de praktijk blijkt vaak wel dat mensen meer crème gebruiken en dat de crème beter blijft zitten. Gebruik je een spray? Dan is het belangrijk om ruim voldoende te sprayen en de zonnebrandspray goed uit te smeren.

Voor kinderen moet je speciale kinderzonnebrandcrème gebruiken

Fabel. In speciale kinderzonnebrandcrème zit vaak geen parfum en is daarom beter voor de kinderhuid. Maar je kunt ook gewoon normale zonnebrandcrème zonder parfum gebruiken voor je kinderen. Deze beschermt net zo goed en is vaak goedkoper.

Zonnebrandcrème kan niet over de datum gaan

Fabel. Zonnebrandcrème is tot 1 jaar na opening houdbaar als je het op kamertemperatuur en een droge, donkere plek bewaart. Als je nog een restje van vorig jaar over hebt, kun je beter een nieuwe fles kopen. De oude zonnebrand biedt namelijk veel minder bescherming dan er op de fles staat.

Het smeren van zonnebrandcrème is kankerverwekkend

Fabel. De afgelopen jaren gingen er berichten rond dat zonnebrandcrème kanker zou kunnen veroorzaken. Uit onderzoek blijk dat er stoffen in zitten die kankerverwekkend zijn. Maar het smeren van zonnebrandcrème levert geen gezondheidsgevaar op. Er zijn maar heel kleine hoeveelheden van de kankerverwekkende stoffen gevonden dat het pas tot problemen kan leiden als je veel zonnebrandcrème zou opdrinken.

De onderzoekers adviseren zelf om gewoon zonnebrandcrème te smeren. Zonneschade kan namelijk wel kanker veroorzaken.

Tips voor het kopen van zonnebrandcrème

Tot slot vroegen we Sven om tips voor het kopen van zonnebrandcrème. Voor een goede bescherming van je huid koop je zonnebrandcrème met minimaal SPF 30. Deze factor beschermt tegen 97% van de uv-B-straling. Zo verklein je de kans op zonneschade. Wil je ook huidveroudering zoveel mogelijk voorkomen? Kies dan een zonnebrandcrème die ook bescherming biedt tegen uv-A-straling. Dit staat met een symbool aangegeven op de fles of spray.

Heb je een gevoelige huid of last van eczeem? Koop dan een zonnebrandcrème zonder parfum. Dan heb je minder kans op huidirritaties.

Kies verder vooral voor een zonnebrandcrème of -spray die jij zelf het fijnst vindt om te gebruiken.

Wil je meer weten over een goede bescherming tegen de zon? Lees dan ook eens onze blog over verstandig genieten van de zon.