Starten als zzp’er: deze verzekeringen heb je nodig!

Zzp
14 oktober 2020

Als je gaat starten als zzp'er, vergeet dan niet je zakelijke verzekeringen te regelen. Lees in deze blog welke verzekeringen voor jou handig kunnen zijn.

Starten als zzp’er: deze verzekeringen heb je nodig!

Zzp
14 oktober 2020

Als je gaat starten als zzp'er, vergeet dan niet je zakelijke verzekeringen te regelen. Lees in deze blog welke verzekeringen voor jou handig kunnen zijn.

Als je gaat starten als zzp’er, zijn er een aantal zaken die je moet regelen. Zoals je inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Maar vergeet ook je verzekeringen niet. Als je aan het werk bent, gelden je particuliere verzekeringen namelijk niet. Het is daarom verstandig om te kijken welke verzekeringen je nodig hebt.

Als je in loondienst bent, regelt je werkgever je verzekeringen. Als zzp’er moet je zelf je zakelijke verzekeringen regelen. Want als er iets gebeurt, kunnen de kosten hoger zijn dan je kunt betalen. Door je goed te verzekeren, kan jij lekker blijven ondernemen. Ook als er iets misgaat.

 

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Als zzp’er bestaat de kans dat je per ongeluk iets van een ander kapotmaakt of lichamelijk letsel bij een ander veroorzaakt. Bijvoorbeeld bij het verschuiven van een tafel bij een klant, waardoor een kras op de vloer ontstaat. Of je voert een verkeerde behandeling uit waardoor je klant een verwonding oploopt. Dan kun je aansprakelijk gesteld worden. Deze kosten kunnen hoog oplopen, zeker als het om letsel gaat. Met een Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor deze kosten.

 

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is niet hetzelfde als een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Een Beroepsaansprakelijkheidsverzekering verzekert je tegen financiële schade waar geen materiële schade of letsel aan vooraf is gegaan. Bijvoorbeeld doordat je vergeet een contract voor een klant stop te zetten en deze daardoor een jaar lang twee contracten moet betalen. Of je hebt een verkeerd advies gegeven en je klant heeft daardoor extra kosten. In sommige bedrijfstakken is het hebben van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht. Ga dus altijd goed na of dat ook voor jou het geval is.

 

Inventaris- en Goederenverzekering

Je hebt meer zakelijke spullen dan je denkt. Sommige spullen zijn zelfs onmisbaar voor je werk, bijvoorbeeld je laptop, smartphone, je gereedschap, een massagetafel of je schoonheidsproducten. Als je deze spullen niet meer hebt, bijvoorbeeld door diefstal of brand, wil je natuurlijk snel weer aan de slag kunnen. Je moet opnieuw spullen aanschaffen of soms tijdelijk spullen huren om weer verder te kunnen met je werkzaamheden. Met een Inventaris- en Goederenverzekering ben je verzekerd voor deze kosten.

 

Ongevallenverzekering

Ondernemen brengt altijd risico’s met zich mee. Maar wat als je tijdens je werkzaamheden een ongeluk krijgt? Iemand in loondienst gaat in de ziektewet, maar als zzp’er is dit vangnet er niet. Met een Ongevallenverzekering krijg je een eenmalige uitkering als je door een ongeluk blijvend invalide raakt. Of je nabestaanden krijgen deze uitkering als je door het ongeluk komt te overlijden. Een ongevallenverzekering is niet hetzelfde als een arbeidsongeschiktheidsverzekering, die blijvend uitkeert nadat je arbeidsongeschikt bent verklaard.

 

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als je door ziekte, een ongeval of psychische klachten (tijdelijk) niet meer in staat bent om te werken. Hierdoor heb je minder of zelfs geen inkomsten. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) of inkomensverzekering keert in die gevallen maandelijks uit en biedt een vergoeding voor re-integratiediensten als dat nodig is. De overheid overweegt een AOV verplicht te stellen voor zzp’ers. Op dit moment is deze nog niet verplicht.

 

Rechtsbijstandverzekering

Wat als een klant maar niet wil betalen? Of je komt in een conflict met je opdrachtgever? Als zzp’er kun je te maken krijgen met juridische conflicten. Dit kan voor veel stress zorgen en erg tijdrovend zijn. Met een Rechtsbijstandverzekering kun je met juristen bellen voor advies of incassobijstand krijgen zodat je niet zelf achter een niet-betalende klant aan hoeft.

 

Buitenshuisverzekering

Als zzp’er ben je veel onderweg. Of dat nu is om naar een klus te gaan of een potentiële klant te bezoeken. Tijdens een bezoek heb je spullen mee: je laptop, smartphone, demonstratiemateriaal, spanbanden, steekwagens etc. Onder een inventarisverzekering zijn deze spullen onderweg niet verzekerd. Als ze onderweg gestolen worden, vermist raken of je ze door een andere oorzaak niet meer kunt gebruiken, draai je dus zelf voor deze kosten op. Met een Buitenshuisverzekering zijn je spullen ook buiten je bedrijfspand of woning verzekerd.   

Er zijn nog meer verzekeringen die als zzp’er interessant kunnen zijn. Zo is er een Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor niet-ondergeschikten, voor als iemand die jij inhuurt een fout maakt bij jouw opdrachtgever, kun je voor de bouw je eigen vervoer en schade die je per ongeluk tijdens een installatie maakt verzekeren. 

Bij ZEKUR hebben we de belangrijkste verzekeringen voor zzp’ers gebundeld. In onze basisbundel heb je een Bedrijfsaansprakelijkheids- & Inventaris- en Goederenverzekering. In onze uitgebreide bundel heb je daarnaast ook een Rechtsbijstands-, Ongevallen- en Buitenshuisverzekering. De bundels zijn afgestemd op jouw bedrijfstak.

Bereken makkelijk en snel de premie voor jouw beroep.