Het is de laatste tijd veel het nieuws: schijnzelfstandigheid onder zzp’ers. Sinds dit jaar controleert de Belastingdienst hier veel strenger op. Maar wat houdt schijnzelfstandigheid precies in? En hoe weet je of je een opdracht als zzp’er kunt uitvoeren of dat je eigenlijk in loondienst zou moeten?
Het is de laatste tijd veel het nieuws: schijnzelfstandigheid onder zzp’ers. Sinds dit jaar controleert de Belastingdienst hier veel strenger op. Maar wat houdt schijnzelfstandigheid precies in? En hoe weet je of je een opdracht als zzp’er kunt uitvoeren of dat je eigenlijk in loondienst zou moeten?
Volgens de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) zijn zowel de opdrachtgever als de opdrachtnemer verantwoordelijk voor de arbeidsrelatie. Er is sprake van schijnzelfstandigheid als je als zzp’er een opdracht uitvoert voor je opdrachtgever, maar je volgens het arbeidsrecht eigenlijk in loondienst zou moeten zijn. Bijvoorbeeld omdat je niet je eigen werkuren kunt bepalen, je medewerkers van de opdrachtgever aanstuurt of je niet je eigen spullen of gereedschap gebruikt.
Deze schijnzelfstandigheid verstoort een eerlijke relatie tussen de opdrachtgever en opdrachtnemer. Zo betaalt de opdrachtgever minder premies en belastingen dan wanneer je in loondienst zou werken. En als werknemer ben je minder goed beschermt bij bijvoorbeeld ziekte of ontslag. Daarnaast loopt de overheid door schijnzelfstandigheid belastinginkomsten mis.
De Belastingdienst treedt sinds begin dit jaar strenger op tegen schijnzelfstandigheid. Als er volgens de Belastingdienst sprake is van schijnzelfstandigheid, dan kunnen ze een naheffing opleggen. Dat heeft (grote) financiële gevolgen voor jou als zzp’er. Heb je als zzp’er bijvoorbeeld belastingvoordeel ontvangen, zoals een zelfstandigen- of startersaftrek? Dan moet je die terugbetalen.
Opdrachtgevers moeten op hun beurt alsnog premies en belastingen betalen, zoals loonheffing en eventuele pensioensbijdragen. Vanaf 2026 kan de Belastingdienst ook boetes opleggen.
Wil je schijnzelfstandigheid voorkomen? Kijk dan goed naar de arbeidsrelatie tussen jou en de opdrachtgever. Werken jullie inderdaad samen als opdrachtgever en zzp’er? Of toch als werkgever en werknemer? Op de website van de Belastingdienst lees je meer over wanneer er sprake is van loondienst. Of doe de keuzehulptest van de Rijksoverheid.
We krijgen veel vragen over welke gevolgen de Wet DBA en de strengere controle op schijnzelfstandigheid hebben voor de verzekeringen van zzp’ers. De Wet DBA zegt niets over verzekeringen. Schijnzelfstandigheid heeft dan ook niets te maken met welke zzp-verzekeringen je hebt afgesloten.
Toch is het belangrijk om je als zzp’er goed te verzekeren. Zo ben je met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verzekerd als je tijdens je werk schade veroorzaakt aan een klant of zijn/haar spullen. Bijvoorbeeld als je per ongeluk je gereedschap laat vallen op tegelvloer van je klant. Of als een bezoeker struikelt in je winkel. In de meeste gevallen is dit de verzekering die je als zzp’er nodig hebt om aansprakelijkheid te verzekeren.
Sommige zzp’ers denken dat ze een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig hebben. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor de financiële gevolgen van een beroepsfout of nalatig handelen, zonder dat hier materiële schade aan vooraf is gegaan. Bijvoorbeeld als je verkeerd advies hebt gegeven of wanneer je als interimmanager vergeten bent een contract op te zeggen.
In sommige branches stellen belangenverenigingen een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht. Dat gaat voornamelijk om beroepen in de dienstverleningssector. Je kunt deze verzekering daarom bij ons afsluiten voor sommige beroepen in deze branche. Beroepsaansprakelijkheid is niet aanwezig in alle sectoren. In de bouw heb je bijvoorbeeld geen beroepsaansprakelijkheid, maar is een bouw- en montageverzekering (CAR) weer belangrijk.
Lees de verschillen tussen een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nog eens na in onze blog.
Om het verzekeren makkelijker te maken, hebben wij de belangrijkste zzp-verzekeringen al voor jou gebundeld. Zo sluit je als ondernemer altijd de verzekeringen af die je minimaal nodig hebt om goed verzekerd te zijn. Makkelijk én voordelig.
In onze bundels Gewoon ZEKUR ZZP en Extra ZEKUR ZZP zit standaard een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en een inventaris- en goederenverzekering. Kies je voor Extra ZEKUR ZZP? Dan krijg je ook nog een rechtsbijstand-, buitenshuis- en ongevallenverzekering. Je kunt daarnaast je bundel uitbreiden met verschillende aanvullende verzekeringen.
De beroepsaansprakelijkheidsverzekering kun je voor sommige beroepen in de dienstverleningssector als extra toevoegen.
Bereken direct de premie voor jouw beroep.
Bronnen: kvk.nl; belastingdienst.nl