Beroeps- of bedrijfs­aansprakelijkheid: welke verzekering heb jij nodig?

Zzp
27 oktober 2020

Als zzp’er heb je veel vrijheid in je werk. Maar als er iets misgaat, kan het je veel geld kosten. Bijvoorbeeld als je tijdens het verplaatsen van meubels de tegelvloer beschadigt of als je een dure lamp omstoot tijdens een fotoshoot. Of een andere fout maakt die je klant veel geld kost. Je particuliere aansprakelijkheidsverzekering verzekert dit niet. Het is daarom verstandig om een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Zo kun jij lekker blijven ondernemen.

Als je gaat zoeken op zakelijke aansprakelijkheidsverzekering kom je zowel een bedrijfs- als een beroepsaansprakelijkheidsverzekering tegen. Welke is geschikt voor jouw beroep?

 

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Als je met andere mensen werkt, of dat nou klanten, andere zzp’ers of leveranciers zijn, is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering handig om af te sluiten. Je verzekert hiermee namelijk schade aan spullen van een ander of een verwonding die je veroorzaakt bij een ander. Bijvoorbeeld als je een glas water over de laptop van een klant stoot. Of als je als kapper per ongeluk in de kleren van je klant knipt. Maar ook als je naar een opdracht fietst en onderweg iemand aanrijdt die hierdoor gewond raakt. In deze gevallen kun je aansprakelijk gesteld worden voor de schade. De kosten kunnen dan snel oplopen, zeker als je aansprakelijk wordt gesteld voor letsel dat je hebt veroorzaakt. Kosten die je als zzp’er vaak niet uit eigen zak kunt betalen. In dat geval biedt een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering uitkomst.

Het is niet verplicht om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, maar soms verlangen opdrachtgevers of brancheorganisaties wel dat je er een hebt voordat je als zzp’er aan de slag gaat. En een ongeluk zit nou eenmaal in een klein hoekje. 

Let op: een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt niet de kosten als je je werk opnieuw moet doen na een fout.

 

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Als je als zzp’er in advies en bemiddeling werkt, kan het zijn dat je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering van je brancheorganisatie of opdrachtgever moet afsluiten. Hiermee verzeker je financiële schade bij je klant zonder dat er materiële schade aan vooraf is gegaan. In gewone mensentaal betekent dit dat je niets fysiek kapot hebt gemaakt, maar bijvoorbeeld een contract bent vergeten stop te zetten of een verkeerd advies hebt gegeven. Hierdoor moet je klant nog een jaar langer betalen of is hij veel meer geld kwijt. Ook dan kun je aansprakelijk gesteld worden. Met een  beroepsaansprakelijkheidsverzekering ben je vaak verzekerd voor de geleden schade.

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is verplicht voor sommige beroepen, bijvoorbeeld als je financieel advies geeft. Ook voor belastingadviseurs, boekhouders en interimmanagers is het verstandig om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Let op: een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt niet de kosten die je maakt om je eigen werk te herstellen.

 

Goed verzekerd met ZEKUR ZZP

Bij ZEKUR hebben we onze verzekeringen gebundeld. Zo krijg je bij Gewoon ZEKUR een Bedrijfsaansprakelijkheids- en Inventaris en Goederenverzekering. Door de bundeling heb je ook meteen je zakelijke spullen, zoals je laptop, telefoon en bijvoorbeeld gereedschap goed verzekerd. Bij Extra ZEKUR krijg je hier nog een Rechtsbijstand-, Ongevallen- en Buitenshuisverzekering bij. Een Beroepsaansprakelijkheids­verzekering voeg je als extra toe aan je bundel. 

Onze bundels zijn afgestemd op jouw bedrijfstak. De bedrijfstakken waarvoor we verzekeringsbundels aanbieden zijn: advies & bemiddeling, uiterlijke verzorging, zorg & welzijn, bouw & groen en ambacht & maakindustrie.

Bekijk de premie voor jouw beroep.