Zo min mogelijk schade toebrengen aan klimaat, natuur, mens en dier. Dat is duurzaam ondernemen. Hoe je dat doet is voor iedere ondernemer anders. Een kapper heeft andere mogelijkheden dan een timmerman. Wat je beroep ook is, als ondernemer kan je een groot verschil maken. We hebben een aantal dingen uitgezocht over duurzaam ondernemen.
Zo min mogelijk schade toebrengen aan klimaat, natuur, mens en dier. Dat is duurzaam ondernemen. Hoe je dat doet is voor iedere ondernemer anders. Een kapper heeft andere mogelijkheden dan een timmerman. Wat je beroep ook is, als ondernemer kan je een groot verschil maken. We hebben een aantal dingen uitgezocht over duurzaam ondernemen.
Zo min mogelijk schade toebrengen aan klimaat, natuur, mens en dier. Dat is duurzaam ondernemen. Hoe je dat doet is voor iedere ondernemer anders. Een kapper heeft andere mogelijkheden dan een timmerman. Wat je beroep ook is, als ondernemer kan je een groot verschil maken. We hebben een aantal dingen voor je uitgezocht die jou helpen om duurzaam te ondernemen.
In een circulaire- of kringloopeconomie is het doel om zo min mogelijk afval te produceren en grondstoffen zoveel mogelijk opnieuw te gebruiken. Het gaat om het verminderen, hergebruiken en recyclen van materialen. Zoals het repareren van een telefoon in plaats van deze wegdoen, het aanbieden van je product in navulverpakking of het gebruik van biologisch afbreekbare en duurzame materialen. Om jouw product later te kunnen hergebruiken is het belangrijk hier over na te denken bij het maken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat het makkelijk uit elkaar te halen is en de materialen goed te scheiden zijn. Zo krijgt jouw product een nieuw leven en voorkom je dat het bij het afval eindigt.
Vanuit de overheid is er de Energiebesparingsplicht. Dit is een onderdeel van het plan van de overheid om in 2030 55% minder CO2 uit te stoten ten opzichte van 1990. Je moet aan deze plicht voldoen als jouw onderneming meer dan 50.000 KwH elektriciteit of 25.000 m3 gas verbruikt. Geldt de Energiebesparingsplicht voor jou, dan moet je alle energiebesparende maatregelen toepassen die je binnen 5 jaar terug kunt verdienen. Het is afhankelijk van je beroep welke maatregelen dit zijn. Je vindt dit terug op de website van de RVO. Het gaat hierbij om het besparen op energie. Het aanleggen van zonnepanelen of een warmtepomp vallen hier niet onder, omdat je hiermee niet minder energie verbruikt. Het isoleren van je kantoor of het plaatsen van een energiezuinige koeling zorgen hier wel voor.
Ook op je in- en verkoop kan je verduurzamen. Werk je bijvoorbeeld in de bouw, dan is het interessant om te kijken naar de herkomst van de bouwmaterialen. Kies voor een leverancier die duurzaam produceert en vervoert of voor producten die recyclebaar zijn. Ben je cateraar, kies dan voor biologische of ecologische producten die je lokaal inkoopt.
Er zijn steeds meer verpakkingen die biologisch afbreekbaar zijn, van gerecycled materiaal zijn gemaakt of navulbaar zijn. Of laat klanten een eigen verpakking meebrengen die ze zelf kunnen vullen als dit met jouw producten kan. En misschien zijn er voor de producten die je verkoopt duurzamere alternatieven, omdat ze beter te recyclen zijn of langer meegaan.
Als je producten online verkoopt maakt het veel verschil hoe je deze verpakt en verzendt. Door een goed passende verpakking te gebruiken, bespaar je ruimte voor de vervoerder en kan er meer mee in dezelfde rit. Kwetsbare producten kan je beschermen met bijvoorbeeld afbreekbare opvulchips van maiszetmeel. En door gebruik te maken van papieren tape om dozen te sluiten kan alles bij het oud papier.
Vrijwel alle vervoerders hebben centrale ophaalpunten. Door alle pakketten hier af te leveren hoeven ze minder kilometers te rijden. Als verzender kan je hier vaak afspraken over maken met je vervoerder. Ook is het gebruik van een fietskoerier een duurzame optie als je vooral in je directe omgeving verkoopt. Ontvang je veel retouren? Dan kost dit extra transport. Onderzoek waarom je veel retouren krijgt en probeer dit te verminderen. Bijvoorbeeld door nog duidelijkere informatie te geven bij de aankoop.
Duurzaam ondernemen gaat niet alleen over de planeet en het milieu. Het gaat ook over sociaal duurzaam ondernemen. Dit wordt Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) genoemd. Hierbij houd je rekening met de effecten die jouw bedrijf heeft op de maatschappij. Ook als klein bedrijf of zzp’er kan je hierin een verschil maken. Bijvoorbeeld door een lokaal goed doel te sponsoren, als vrijwilliger te helpen bij sociale projecten of lessen te verzorgen op scholen over jouw werk. Heb je werknemers in dienst, dan kan je als werkgever bijdragen aan de gezondheid en het welzijn. Korting op een sportabonnement, coaching, een studiebudget en flexibele werktijden zijn hier een paar voorbeelden van.
Als ondernemer bepaal jij wat er met jouw bedrijf gebeurt. Wil je duurzamer ondernemen, kies dan wat er bij jou en je bedrijf past. Sommige dingen doe je misschien al en andere dingen kosten meer moeite of geld. Ga voor dat waar jij achter staat. Begin klein of juist groot. Doe wat jij durft, jij hebt de keuze.
Duurzaam ondernemen betekent bewuste keuzes maken. Daarbij horen ook je verzekeringen. Je bent zeker van je bedrijf en weet wat je wilt verzekeren. Bij ons kies je zelf de verzekeringsbundel die het beste bij jouw bedrijf past.