Zo bescherm je jouw huis tegen inbraak

15 mei 2024

Je moet er niet aan denken dat er bij je wordt ingebroken en er spullen worden gestolen. Met een inboedel- en opstalverzekering ben je goed verzekerd tegen inbraak. Maar het liefst voorkom je dat dieven je huis binnenkomen. Gelukkig verklein je met een paar maatregelen de kans op een inbraak. In deze blog geven we je tips om je huis te beveiligen. Ook vertellen we wat je kunt doen als er toch bij je wordt ingebroken.

De meeste inbrekers zijn lui: ze houden er niet van om lang bezig te zijn. Hoe meer moeite ze moeten doen om binnen te komen, hoe groter de kans is dat ze jouw woning overslaan. Het is daarom belangrijk om het inbrekers zo lastig mogelijk te maken.

 

Voorkom insluipen

Sluit alle deuren goed af als je van huis weggaat. Ook als je maar een paar minuten weg bent. Dat klinkt heel logisch, maar toch doen veel mensen dit lang niet altijd. Zeker achterdeuren, tuindeuren, garages en schuren worden regelmatig vergeten. Denk er ook aan om alle ramen te sluiten. Wil je toch je woning luchten als je weg bent? Zet dan de ventilatieroosters open.

Let er ook op dat er geen containers, tuinmeubels of andere spullen tegen de woning staan. Inbrekers gebruiken deze voorwerpen om op een andere verdieping naar binnen te sluipen.

 

Zorg voor goede deur- en raambeveiliging

Zonder goed hang- en sluitwerk op ramen en deuren is het voor inbrekers gemakkelijk om binnen te komen. Bijvoorbeeld door de deur in te trappen, de cilinder van het slot eruit te trekken of een gaatje te boren in het slot. En als je de voordeur niet op slot doet, is het eenvoudig om via de brievenbus de deurklink naar beneden te duwen of met behulp van een pasje binnen te komen.

Als je je voordeur goed wilt beveiligen, dan gebruik je sloten waarvan je de cilinder niet uit het slot kunt trekken. Door extra sloten op kniehoogte te installeren maak je het lastiger om een deur in te trappen. Met een anti-inbraakstrip op je voordeur voorkom je dat inbrekers met een pasje de deur kunnen openen.

 

Elektronische beveiliging

Naast hang- en sluitwerk zijn elektronische beveiligingssystemen een goede extra beveiliging. Denk bijvoorbeeld aan een alarmsysteem, camera of een slimme deurbel. Deze systemen hebben een afschrikkende werking: inbrekers kiezen liever voor woningen met minder beveiliging. En als ze dan toch proberen in te breken, kunnen de camerabeelden helpen bij het opsporen van de daders.

 

Doe alsof je thuis bent

Inbrekers slaan het liefst toe als er niemand thuis is. Als je weggaat, zorg er dan voor dat het lijkt alsof er iemand thuis is. Bijvoorbeeld door een lamp aan te laten. Ga je op vakantie of weekendje weg, dan kun je tijdschakelaars op de lampen zetten. Je stelt dan zelf in wanneer de lampen aan en uit gaan. Laat ook wat kopjes staan, leg een tijdschrift of krant neer en ruim niet alles op: dan lijkt de woning een stuk meer bewoond.

Zet tijdens je vakantie geen foto’s op sociale media. Inbrekers houden soms die pagina’s in de gaten. Deel de vakantiekiekjes pas als je weer thuis bent. Voordeel: je kunt de mooie momenten ook direct weer herbeleven.

 

Beter een goede buur…

Laat je buren weten dat je weg bent, dan kunnen ze een oogje in het zeil houden. Vraag ze ook om bijvoorbeeld de gordijnen open en dicht te doen en dagelijks de post op te rapen.

Tegenwoordig heb je ook veel appgroepen voor buurtpreventie, zoals Veiligebuurt, WhatsApp Buurtpreventie en de BuurtApp. In deze appgroepen kun je met je buren verdachte situaties in de gaten houden. Soms heeft de beheerder van zo’n groep contact met een wijkagent. Kijk op www.wabp.nl of er een appgroep voor jouw buurt is.

 

Toch ingebroken?

Is er bij je ingebroken? Bel dan 112 als je denkt dat de daders nog in de buurt zijn. Doe altijd aangifte bij de politie. Dat kan via 0900 8844.

Laat alles liggen zoals het is. Misschien kan de politie nog aanwijzingen vinden die kunnen leiden naar de dader. Zijn bankpassen en mobiele telefoons gestolen? Blokkeer deze dan direct. Neem ook contact op met je verzekeraar en meld de schade zo snel mogelijk.

Een woninginbraak is een heftige gebeurtenis. Als je na de inbraak last hebt van stressklachten dan kun je contact opnemen met Slachtofferhulp

Wil je goed verzekerd zijn tegen inbraak? In alle ZEKUR woonverzekeringsbundels zit standaard een inboedelverzekering die je spullen verzekert tegen schade bij inbraak en diefstal. Een opstalverzekering kun je in elke bundel extra afsluiten.

Bron: Politie.nl, Maakhetzeniettemakkelijk.nl, wabp.nl