Wanneer je als student op kamers gaat, moet je veel dingen regelen. Bijvoorbeeld een kamer, toeslagen, studiefinanciering en verzekeringen. In deze blog hebben we de belangrijkste zaken op een rijtje gezet. Zo geniet jij straks van een prachtige studententijd.
Wanneer je als student op kamers gaat, moet je veel dingen regelen. Bijvoorbeeld een kamer, toeslagen, studiefinanciering en verzekeringen. In deze blog hebben we de belangrijkste zaken op een rijtje gezet. Zo geniet jij straks van een prachtige studententijd.
De studententijd is volgens veel mensen de mooiste tijd van hun leven. Maar het kan in het begin ook wel spannend zijn. Een nieuwe stad, nieuwe mensen… en waarschijnlijk ga je voor het eerst op jezelf wonen. Wanneer je als student op kamers gaat, moet je veel dingen regelen. Denk bijvoorbeeld aan een kamer, studiefinanciering, toeslagen en verzekeringen. In deze blog hebben we de belangrijkste zaken op een rijtje gezet. Zo geniet jij straks van een prachtige studententijd.
Heb je een kamer gevonden? Gefeliciteerd! Let bij het tekenen van het contract goed op de huurtermijn, huurprijs en de staat van oplevering van de kamer. Op de website van de Landelijke Studentenvakbond vind je nog meer informatie over huurcontracten. Zo kom je achteraf niet voor vervelende verrassingen te staan.
Als je gaat verhuizen is het belangrijk om je adreswijziging door te geven aan je (nieuwe) gemeente. Dit kan op zijn vroegst 4 weken vóór en op zijn laatst 5 dagen na de verhuizing. Zo voorkom je een fikse boete.
Geef je verhuizing ook door aan bijvoorbeeld je bank, werkgever en verzekeringsmaatschappij. En denk ook aan abonnementen voor kranten of tijdschriften.
Studenten aan het mbo, hbo of de universiteit hebben vaak recht op studiefinanciering van DUO. Hieronder vallen niet alleen de basisbeurs en aanvullende beurs, maar ook het studentenreisproduct.
Ga je op kamers wonen? Dan heb je waarschijnlijk recht op een beurs voor uitwonenden. Je krijgt dan meer geld voor je studiekosten. Kijk ook goed naar je studentenreisproduct: misschien is het handiger om je weekabonnement om te zetten naar een weekendabonnement, of juist andersom.
Als je woonsituatie verandert, moet je dit zelf bij DUO doorgeven. Meer informatie over studiefinanciering vind je op www.duo.nl.
Op jezelf wonen is niet goedkoop. Kijk daarom of je recht hebt op toeslagen, zoals zorgtoeslag of huurtoeslag. Hiervoor moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden. Op www.belastingdienst.nl lees je meer over de verschillende toeslagen en eisen.
Als je naar een andere stad verhuist, is het nodig om daar een nieuwe huisarts te zoeken. Zo kun je met medische klachten snel en gemakkelijk in de buurt terecht. Lees meer over het wisselen van huisarts.
Denk ook na of je voor andere zorgverleners wilt overstappen. Bijvoorbeeld de tandarts, fysiotherapeut of psycholoog.
Je wilt natuurlijk onbezorgd genieten van je studententijd. Daarom is het goed om ook na te denken over verzekeringen. ZEKUR heeft een speciale woonverzekeringsbundel voor studenten. De basisbundel Gewoon ZEKUR Wonen bevat met een aansprakelijkheidsverzekering en een inboedelverzekering de verzekeringen die 99% van de mensen afsluit. Zo loop je geen onbetaalbare risico’s. En doordat we onze verzekeringen hebben gebundeld, geniet je ook nog eens van keuzegemak en premievoordeel.
Neem je vaak spullen mee naar buiten? Dan is een buitenshuisverzekering misschien handig. Hiermee verzeker je onder andere je mobiel, laptop, sieraden en sportspullen buitenhuis tegen diefstal en storm- of neerslagschade. De ZEKUR Buitenshuisverzekering is standaard opgenomen in de bundels Extra ZEKUR Wonen en Super ZEKUR Wonen.
Ga je regelmatig op vakantie naar het buitenland? Of heb je een studiereis of een buitenlandse stage gepland? Met de ZEKUR Doorlopende Reisverzekering en Doorlopende Annuleringsverzekering ben je het hele jaar door wereldwijd verzekerd, tot wel 180 aaneengesloten dagen. Beide verzekeringen zijn opties in de bundel Extra ZEKUR Wonen en zitten standaard in Super ZEKUR Wonen.
Soms ben je als student nog meeverzekerd op de verzekeringen van je ouder(s). Dit verschilt per verzekering en verzekeringsmaatschappij. Controleer dit altijd even voordat je een nieuwe verzekering afsluit. Dat kan je een hoop geld besparen.
Hebben je ouders ZEKUR Wonen Gezin of ZEKUR Wonen Eenoudergezin afgesloten? Dan ben je als uitwonende student tot je 28e meeverzekerd op alle verzekeringen die in de woonverzekeringsbundel van je ouders zitten.
Heb je al je zaken geregeld? Mooi. Dan is het nu tijd om te genieten van je studentenleven!
Bron: rijksoverheid.nl; belastingdienst.nl; duo.nl; lsvb.nl