Soms heb je wat mentale hulp nodig. Bijvoorbeeld als je veel stress ervaart, angst- of dwangklachten hebt of wordt gehinderd door negatieve gedachten. Dan is het fijn als je bij een medisch specialist terechtkunt. Bijvoorbeeld bij een psycholoog of psychiater. Op deze pagina lees je meer over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Zo bereid je jezelf goed voor op een afspraak of behandeling.

Psychologische zorg tot 18 jaar

De meeste psychologische zorg voor kinderen en jongvolwassenen tot 18 jaar valt onder de Jeugdwet. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de jeugd-ggz. Zij regelen het aanbod van en de toegang tot hulpverleners.

De kosten voor jeugd-ggz worden ook door de gemeente betaald. Je hebt dan wel een verwijzing nodig. Deze regel je bijvoorbeeld via een huisarts, jeugdarts of medisch specialist. 

Bij lichte psychische klachten kun je soms ook bij een huisarts of praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg (poh-ggz) terecht. De kosten voor een bezoek aan een huisarts of poh-ggz worden vergoed vanuit je zorgverzekering. Je betaalt hiervoor geen eigen risico. 

meisje bij psycholoog

Psychologische zorg volwassenen

Heb je als volwassene lichte mentale klachten? Dan kun je in eerste instantie terecht bij je huisarts of praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg (poh-ggz). Deze kosten worden vergoed vanuit je zorgverzekering. Je betaalt hiervoor ook geen eigen risico.

Houd je klachten of worden ze erger? Dan kan een arts je doorverwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg. Je volgt dan bijvoorbeeld een behandeling bij een psycholoog, psychiater of psychotherapeut. Kijk in de Zorgvinder voor een zorgverlener bij jou in de buurt.

Ga je met een verwijzing naar een zorgverlener waar wij een contract mee hebben? Dan wordt de behandeling 100% vergoed. Bij zorgverleners waar we geen contract mee hebben, krijg je met Gewoon ZEKUR Zorg Basis 80% van het gemiddelde tarief vergoed. Heb je Gewoon ZEKUR Zorg Plus? Dan is dit 85%. Voor een behandeling in de ggz betaal je je eigen risico als je dit nog niet hebt verbruikt.

Let op: Niet alle behandelingen worden vergoed. Je leest hier meer over in het vergoedingenoverzicht

Vergoedingen, zorgverleners en wachttijden

Lees meer over vergoedingen, gecontracteerde zorgverleners en wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg. Zo ben je goed voorbereid op je afspraak of behandeling.

 

Vergoedingen

In ons vergoedingenoverzicht lees je meer over de kosten voor de geestelijke gezondheidszorg. Zo voorkom je financiële verrassingen achteraf.

Zorgvinder

In onze Zorgvinder zie je met welke zorgverleners we een contract hebben. We hebben niet met elke psycholoog of psychiater een contract afgesloten. 

Wachtlijstbemiddeling

Sta je op een wachtlijst en duurt het te lang? Maak dan gebruik van wachtlijstbemiddeling. Misschien kun je ergens anders eerder geholpen worden.

Werken aan jezelf met Therapieland

Wil je direct zelf aan de slag met je mentale klachten? Of bijvoorbeeld de wachttijd tot een behandeling doorkomen? Probeer dan eens de online zelfhulpprogramma's van Therapieland. Met Therapieland werk je waar en wanneer je maar wilt aan je mentale gezondheid. De eerste sessies is altijd gratis. Zo probeer je eenvoudig uit of het programma bij je past.

Bekijk de programma's van Therapieland
Klantenservice neem digitaal contact op

Veelgestelde vragen

  • Heb ik een verwijzing nodig voor de ggz?

  • Ik heb mentale klachten. Waar kan ik terecht?

  • Wat is het verschil tussen generalistische basis-ggz (eerstelijns-ggz) en specialistische ggz (sggz)?

  • Krijg ik mijn behandeling in de ggz vergoed?

  • Kan ik wachtlijstbemiddeling aanvragen voor een ggz-behandeling?