Bij een storm is het belangrijk om de weersverwachting goed in de gaten te houden en de adviezen van het KNMI op te volgen. Blijf thuis bij een code oranje of rood en ga alleen de weg op als het niet anders kan.
Rondom je woning of bedrijfspand
- Controleer voor de storm of er spullen rondom het huis zijn die weg kunnen waaien en ruim deze op of zet ze vast. Denk hierbij aan (afval)containers, tuinstoelen, vogelhuisjes en trampolines. Veel schade en letsel ontstaat door rondvliegende voorwerpen.
- Bekijk of dakbedekking losligt of los kan raken en verstevig dit voordat de storm begint. Als dakbedekking losraakt tijdens een storm, bel dan de brandweer via 0900-0904. Ga nooit zelf het dak op om dit vast te zetten.
- Als er overhangende boomtakken zijn, verwijder deze zodat ze niet tegen je woning kunnen vallen.
- Controleer of ramen en deuren gesloten zijn. Ook op een kleine kier kan de wind vat krijgen.
Je auto of bedrijfswagen
- Parkeer je auto niet onder een boom. De boom kan omvallen of takken kunnen losraken.
- Houd de weersverwachting in de gaten en bekijk of het echt noodzakelijk is om de weg op te gaan. Het beste is om thuis te blijven.
- Moet je toch de weg op, pas je snelheid aan. Zo kan je op tijd reageren op gevaarlijke situaties.
- Let op bij bruggen, dijken en open vlaktes. De wind kan hier veel sterker zijn. Ook als je een hoog gebouw of vrachtwagen passeert kan je te maken krijgen met een flinke windvlaag.
- Let extra op als je met een aanhangwagen, caravan, dakkoffer, hoge bestelbus of lege vrachtwagen rijdt. Zo vang je veel wind.
Gaat het toch mis? Bij instortingsgevaar bel je 112. Losgeraakte dakbedekking of gevelplaten of bomen die over de openbare weg (dreigen te) vallen zijn geen spoed. Hiervoor bel je wel de brandweer via 0900-0904. Bij een omgevallen boom in de berm bel je de gemeente. Een omgevallen boom in je eigen tuin regel je zelf, bijvoorbeeld door een hovenier te bellen.
Heb je schade opgelopen? Meld dan je schade eenvoudig online.