Met je ZEKUR Auto-, Motor- of Bestelautoverzekering bouw je schadevrije jaren op als je geen schade rijdt. De premie van je verzekering wordt hier voor een groot deel door bepaald. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de korting op je premie. Op deze pagina vind je meer informatie over schadevrije jaren.

 

Schadevrije jaren opbouwen

Je krijgt een schadevrij jaar voor elk verzekeringsjaar dat je geen schade meldt waar je schuldig aan bent. Met je schadevrije jaren bouw je bij ZEKUR korting op voor je verzekeringspremie. Dit wordt ook wel de no-claimkorting of bonus-maluskorting genoemd. Hoeveel korting je krijgt, vind je terug in de bonus-malustabel in de polisvoorwaarden. Bij 0 schadevrije jaren krijg je bijvoorbeeld een korting van 50% op de premie van onze autoverzekering. De maximale korting hangt af van het voertuig dat je verzekert. Voor een auto is dit anders dan voor een motor of bestelauto. 

Als je al veel schadevrije jaren hebt, dan bouw je op gegeven moment geen extra korting meer op. Bij elk extra schadevrij jaar ga je nog wel een trede omhoog in de bonus-malustabel totdat je de top hebt bereikt. Zo verlies je minder snel, of zelfs geen premiekorting als je een toch een keer schade rijdt.

Verlies van schadevrije jaren

Als je op je verzekering schade claimt die je zelf hebt veroorzaakt, verlies je schadevrije jaren. Je verliest ook schadevrije jaren als je schade aan je auto claimt waarvan niet bekend is wie de veroorzaker is. Bijvoorbeeld als iemand je auto heeft beschadigd op een parkeerplaats en vervolgens is doorgereden. Bij elke schademelding ga je 5 jaren achteruit in de bonus-malustabel. Je krijgt dan vaak minder korting op je verzekeringspremie.

Goed om te weten: je verliest niet altijd schadevrije jaren als je een schade meldt. Bijvoorbeeld als de schade niet jouw schuld is en we het hele bedrag terugkrijgen van de tegenpartij. Of als je schade valt onder de dekking van beperkt casco, zoals ruitschade of een botsing met loslopende dieren. Je leest in de voorwaarden meer over de uitzonderingen.

Negatieve schadevrije jaren

Je kunt ook negatieve schadevrije jaren opbouwen. Je krijgt dan minder of geen korting meer op je premie. Of je gaat zelfs extra premie betalen. Als je negatieve schadevrije jaren hebt, is het ook lastiger om van verzekeraar te wisselen. Niet alle verzekeraars accepteren namelijk nieuwe klanten met negatieve schadevrije jaren. Vraag dit altijd eerst na bij de nieuwe verzekeraar voordat je je oude verzekering opzegt.

 

Schadebedrag zelf betalen

Als je schade hebt geclaimd op je verzekering kun je er achteraf voor kiezen om het bedrag toch zelf te betalen. Zo verlies je geen schadevrije jaren en no-claimkorting. Voor het terugbetalen heb je na uitkering van het schadebedrag een jaar de tijd. Als je het totale bedrag aan ons terugbetaald hebt, worden je schadevrije jaren en no-claimkorting teruggezet naar de situatie van voor de schademelding.

Wil je een schadebedrag terugbetalen? Neem dan contact met ons op.

Aantal schadevrije jaren

Je vindt je aantal schadevrije jaren terug op je polis. Ieder jaar sturen we je een nieuwe polis met een update. Je bekijkt je polis eenvoudig in Mijn ZEKUR

Heb je je verzekering opgezegd en wil je weten hoeveel schadevrije jaren je hebt? Dan kun je terecht bij Roy-data. Dit is een organisatie waar Nederlandse verzekeraars verplicht het aantal schadevrije jaren opgeven. Verzekeraars controleren hier ook het aantal schadevrije jaren van nieuwe klanten. Je kunt je schadevrije jaren bij Roy-data opvragen met een digitaal formulier.

Let op: Na het opzeggen van je verzekering blijven je schadevrije jaren een beperkte tijd geldig. Hoe lang dit is, bepaalt de nieuwe verzekeraar. Bij ZEKUR blijven je schadevrije jaren 3 jaar geldig. Sluit je niet binnen die periode een nieuwe verzekering af? Dan vervallen de schadevrije jaren.

Botsing auto

Schadevrije jaren geldig op 1 voertuig

Je opgebouwde schadevrije jaren zijn op 1 voertuig tegelijk geldig. Je kunt je schadevrije jaren dus bijvoorbeeld niet voor meerdere auto’s tegelijk gebruiken. Wil je de schadevrije jaren van een auto overzetten naar een andere auto? Dan moet je eerst de verzekering van de eerste auto beëindigen. Je verzekeraar geeft je opgebouwde schadevrije jaren vervolgens door in Roy-data. Pas daarna kunnen we de schadevrije jaren gebruiken voor een andere auto.

Schadevrije jaren overnemen

Schadevrije jaren zijn persoonlijk. Dat betekent dat ze op de naam van de verzekerde persoon staan. Een partner of andere regelmatige bestuurder bouwt zelf geen schadevrije jaren op. Soms kun je schadevrije jaren laten overzetten op jouw naam. Daarover lees je hieronder meer.

Zo neem je schadevrije jaren over

  • Schadevrije jaren (ex-)partner

    Je kunt de schadevrije jaren van je (ex-)partner overnemen of delen. Stuur ons dan een afstandsverklaring waarmee we de jaren van je (ex-)partner kunnen overnemen uit Roy-data. Deze verklaring moet door jou en je (ex-)partner ingevuld en ondertekend zijn. Het formulier voor de afstandsverklaring vraag je op bij onze klantenservice.

    Wil je de schadevrije jaren van je overleden partner overnemen? Neem dan even contact met ons op. We helpen je graag verder en bekijken of je de schadevrije jaren kunt overnemen.

  • Leaseauto

    Bij een leaseauto staat de verzekering vaak op naam van de leasemaatschappij. De schadevrije jaren die je opbouwt, staan dan niet op je eigen naam. Met een leaseverklaring van de leasemaatschappij kun je deze schadevrije jaren toch overnemen. Overleg dit met je leasemaatschappij.

    Let op: Een leaseverklaring is vaak een beperkte tijd geldig. Hoe lang dit is, bepaalt de nieuwe verzekeraar. Bij ZEKUR blijven je schadevrije jaren 3 jaar geldig. Zit er te lang tussen de leaseverklaring en het afsluiten van je eigen autoverzekering? Dan vervallen je schadevrije jaren.

  • Buitenlandse no-claimkorting

    Heb je schadevrije jaren opgebouwd in een ander EU-land? Vraag dan een verklaring bij je buitenlandse verzekeraar en lever die bij ons in.

  • Van zakelijk naar privé

    Als je in het verleden met je eigen zakelijke auto schadevrije jaren hebt opgebouwd dan kun je deze overzetten naar je verzekering voor je privéauto. De schadevrije jaren die je op naam van je eigen bedrijf hebt opgebouwd moeten dan wel zijn ingevoerd in Roy-data. Dit regelt de verzekeraar van je zakelijke auto voor jou.

    Let op: Je kunt schadevrije jaren alleen meenemen als je zakelijke autoverzekering niet meer actief is.

Schadevrije jaren opbouwen met tweede auto

Heb je al een auto bij ons verzekerd en wil je partner een tweede auto verzekeren? Dan kun je gebruikmaken van onze tweede-autoregeling. Je partner krijgt dan met de tweede auto dezelfde no-claimkorting als bij de eerste auto. Het aantal schadevrije jaren van je partner verandert niet.

Voor de tweede-autoregeling gelden een aantal voorwaarden:

  • Je partner moet op hetzelfde adres wonen
  • De regeling geldt niet voor de auto’s van kinderen
  • Je partner heeft geen negatieve schadevrije jaren
  • De regeling geldt alleen voor auto’s. Dus niet als je bijvoorbeeld al een auto bij ons hebt verzekerd en ook een motor wilt verzekeren

Neem contact met ons op als je gebruikt wilt maken van de tweede-autoregeling.