Woonhuis-, opstal- of inboedelverzekering: zo zit het

6 mei 2024

Woonhuis-, opstal- of inboedelverzekering: de kans is groot dat je deze termen tegenkomt als je je woning en spullen wilt verzekeren. Maar wat zijn precies de verschillen tussen deze verzekeringen?

Woonhuis-, opstal- of inboedelverzekering: zo zit het

6 mei 2024

Woonhuis-, opstal- of inboedelverzekering: de kans is groot dat je deze termen tegenkomt als je je woning en spullen wilt verzekeren. Maar wat zijn precies de verschillen tussen deze verzekeringen?

Woonhuisverzekering, opstalverzekering of inboedelverzekering: de kans is groot dat je deze termen tegenkomt als je je woning en spullen wilt verzekeren. De woorden worden soms door elkaar gebruikt, waardoor het niet altijd duidelijk is wat ermee wordt bedoeld. Wat zijn de verschillen tussen deze verzekeringen? Onder welke verzekering vallen bijvoorbeeld je ingebouwde vaatwasser, kliklaminaat of zonnepanelen? En hoe zit het met de schade die je zelf veroorzaakt? In deze blog leggen we dit uit.

 

Woonhuisverzekering = opstalverzekering

Over het algemeen levert de term woonhuisverzekering de meeste onduidelijkheid op. Dit komt omdat dit woord soms wordt gebruikt voor zowel de opstal- als inboedelverzekering. Maar een woonhuisverzekering is hetzelfde als een opstalverzekering. Er zijn dus 2 belangrijke verzekeringen voor je woning: de opstalverzekering en de inboedelverzekering.

 

Opstal- of inboedelverzekering: de verschillen

Kortgezegd dekt een opstalverzekering schade áán je woning en een inboedelverzekering schade aan spullen ín je woning. Zit iets stevig vast aan de woning, dan valt het onder de opstalverzekering. Denk bijvoorbeeld aan de badkamer, cv-ketel of zonnepanelen. Gaat het over spullen die je makkelijk kunt oppakken en meenemen, dan is het inboedel. Hieronder vallen bijvoorbeeld een bankstel, televisie, schilderijen of speelgoed.

Soms is het niet direct duidelijk of iets onder de opstal- of inboedelverzekering valt. Zo maakt een losse kast deel uit van de inboedel, maar valt een ingebouwde kast onder de opstalverzekering. Ditzelfde geldt bijvoorbeeld voor losstaande en ingebouwde keukenapparatuur.

Vloerbedekking kan onder beide verzekeringen vallen. Zo behoort kliklaminaat bij veel verzekeraars tot de inboedel, maar een tegelvloer of vastgetimmerd parket tot de opstal. Vraag bij twijfel je verzekeraar om duidelijkheid.

 

Opstalverzekering

Met een opstalverzekering ben je verzekerd tegen schade aan je woning door bijvoorbeeld brand, water, storm of inbraak. Maar dit geldt niet voor alles schades. Zo wordt schade door bijvoorbeeld achterstallig onderhoud of verbouwingen niet verzekerd. Schade door eigen schuld is ook niet standaard meeverzekerd. Dit kun je wel verzekeren met een allrisk-opstalverzekering. Bekijk onze pagina over de opstalverzekering om te zien welke schades wel of niet zijn verzekerd.

 

Is een opstalverzekering verplicht?

Een opstalverzekering is niet verplicht, maar het is wel verstandig om er een af te sluiten. De kosten na bijvoorbeeld storm of brand zijn heel hoog. Als je een woning koopt, eisen hypotheekverstrekkers vaak ook dat je een opstalverzekering afsluit. Maakt je woning onderdeel uit van een Vereniging van Eigenaren (VvE), dan kan het zo zijn dat de VvE al een gezamenlijke opstalverzekering heeft afgesloten. In dat geval hoef je zelf geen opstalverzekering meer af te sluiten.

Huurders hoeven vaak geen opstalverzekering te regelen. In principe regelt de eigenaar van de woning dit.

 

Inboedelverzekering

Met een inboedelverzekering zijn de spullen in je woning verzekerd tegen schade door bijvoorbeeld brand, water, storm en diefstal. Maar niet alles is verzekerd. Zo is schade aan elektrische apparaten door kortsluiting bijvoorbeeld niet verzekerd. Of vochtschade doordat je tijdens een regenbui het raam open hebt laten staan. Dit geldt ook voor schade door normaal gebruik, zoals krassen en deuken.

Schade door eigen schuld is ook niet standaard meeverzekerd. Als je bijvoorbeeld je telefoon laat vallen of een verfpot over de tafel morst, krijg je dit niet standaard vergoed. Je kan dit wel verzekeren met een allrisk-inboedelverzekering. Bekijk onze pagina over de inboedelverzekering om te zien welke schades wel of niet zijn verzekerd.

 

Is een inboedelverzekering verplicht?

Hoewel een inboedelverzekering niet verplicht is, is het wel verstandig om er een af te sluiten. De kosten na bijvoorbeeld brand, lekkage of storm zijn vaak heel hoog. Met een inboedelverzekering krijg je hiervoor een vergoeding, zodat je nieuwe spullen kunt kopen.

 

Inboedel- of opstalverzekering afsluiten

Met een woonverzekeringsbundel van ZEKUR verzeker je je woning en spullen tegen schade door onder andere brand, water, storm of diefstal. Elke bundel heeft standaard een aansprakelijkheidsverzekering en inboedelverzekering. Zo zorgen we ervoor dat je geen onbetaalbare risico’s loopt.

Een opstalverzekering sluit je af in de bundels Gewoon ZEKUR Wonen, Extra ZEKUR Wonen en Super ZEKUR Wonen.

Bekijk de ZEKUR Woonverzekeringen en bereken jouw premie